fredag 16 december 2016

Digitalt skapande Uppgift 4

Digitalt skapande 1 uppgift 4 

Del 1 : Skapa en logotyp


Loggan är inspirerad av mina egna initialer L.E,  så jag ville ha ett leende i själva loggan. Slutversionen blev den så kallade smileygubben. Men för att inte göra loggan för lik den klassiska smilisen tog jag element från det namn jag använder på sociala medier, där loggan mest kommer synas.
  Jag använde Ellipsverktygen och formbyggaren till att få fram formen så som jag ville ha den. När det var klart använde jag övertoningen till att ge skuggor till figuren. Texten med Ar HERMANN tecken  för det var de tecknen som passade in i de känslorna figuren förmedlade.


Del 2:  Beskriv 10 webbprogram/webbsidor som använd i skapandet av olika estetiska uttrycksformer. 


YoutubeYoutube är idag en av de mest kända plattformerna för delning av kreativt innehåll. Sidan skapades år 2005 men är sedan 2007 ett av Googles dotterbolag. Webbsidan är gratis att använda och är skapad för att lägga upp egna filmklipp av valfritt intresse, dessa brukar oftast vara någorlunda editerade. Det kan vara allt från en genomgång av ett spel, så kallad Let's play, till musikvideos, debatter eller lektioner. Många lockas till drömmen om att tjäna pengar genom att göra sina egna videos, vilket man kan göra om man går med i Youtubes partnerprogram. Men i nuläget börjar folk röra sig mot Twitch då många som har använt Youtube under en längre tid anser att sidans algoritm är ”trasig”. En exempel är prenumeranter som inte får upp videos de prenumererar på. 

Bild: https://www.youtube.com/yt/press/media.html
Webb: http://vignette2.wikia.nocookie.net/logopedia/images/9/9f/YouTube_Layout_logged_in.png/revision/latest?cb=20151107174136
 

InstagramInstagram är en mobilapplikation vars syfte är att lägga upp bilder som andra sedan kan gilla och kommentera. Appen skapades 2010 och är gratis att använda för alla. Både privatpersoner, företag och kändisar använder appen, så bilderna varierar från privata stunder till reklam av en ny vara. Men det är du själv som väljer vilka bilder du vill se genom att följa de profiler som du gillar. Man kan även göra sitt konto privat om man inte vill visa sina egna bilder för främlingar. 

Bild: http://www.theverge.com/2016/4/26/11512718/instagram-redesign-black-white

Twitch/ Twitch Creative


Sidan är skapad 2011 och är, liksom Youtube, till för att dela med sig av sitt egna innehåll, så att andra personer kan se det. Skillnaden mellan dem är att Youtube fokuserar mer på upplagda klipp, medan Twitch sätter fokusen på direktsänd sändning. Eftersom allt är direktsänt så brukar tittarna kommunicera direkt med sändaren med hjälp av kommentarfältet, vilket skapar en närmare relation mellan parterna. Det flesta använder sidan till att direktsända spel men det finns även folk som programmerar, glasskulpterar, dansar och tecknar i t,ex. Photoshop.

Bild: https://twitter.com/DuchessMorgoth

Adobe Photoshop

 
Photoshop är ett av företaget Adobes program och använts främst till att behandla bilder, men det går även att teckna, animera och editera videos. Programmet abonneras mellan 108-425 kronor i månad, beroende på vilka program man vill ha, samt om det är för företag eller studerande. Har man aldrig använt programmet förut och är osäker på om man vill lägga pengar på det, så finns det en prova på version som man kan använda i 7 dagar. 

Bild: https://www.youtube.com/watch?v=eOM_UVxAWoo
Webb: https://www.moderskeppet.se/photoshop/kurser-om-photoshop/

Paint tool Sai


Om man man vill teckna men tycker att Photoshop och Illustrator är för avancerade eller för dyra, så finns Sai. Sai är ett ritprogram som är lättare att köra på datorn, då programmets systemkrav är lägre än Adobes program. Sai passa perfekt för de som teckna som hobby då programmet är lättare att lära sig. Tyvärr så är penslarna få, även om man kan ladda ned mer, och utvecklarna har slutar uppdaterar programmet, vilket betyder att programmet inte är kompatibelt med det nya Windows 10 . Vill man ändå pröva på programmet så finns det en 31 dagars prövotid. 

Bild: https://www.youtube.com/watch?v=eOM_UVxAWoo
Webb: https://www.systemax.jp/en/sai/

Illustrator

Illustrator tillhör, liksom Photoshop, Adobe Systems och används till att skapa logotyper och illustrationer för tryck och webb. Programmet använder vektorgrafik istället för Photoshops rastergrafik, vilket gör det lättare att justera storleken utan att försämra kvalitén. Den använder samma prisplan och abonnemang som Photoshop. Är man studerande behöver man bara betala cirka 141 kronor i månaden (normalpris ~425:-) Det finns även en provversion som ger en 7 dagar att pröva programmet. 

Bild: http://www.nvpita.com/adobe-illustrator.html
Webb: http://www.nvpita.com/adobe-illustrator.html

Blender


Blender är ett gratisprogram och används mycket inom speltillverkning. Programmet tillåter en att 3d-modellera figurer, ge dem texturer och rendera dem. Man kan även använda programmet till att göra animationer och editera videoklipp. 

Bild: https://www.blender.org/manual/_images/getting-started_intro_bigbuckbunny.jpg

OpenOffice.org


OpenOffice är ett så kallat kontorsprogram. I programmet kan man välja att jobba med bl.a. textdokument, presentationer, kalkyler och formler. Programmet är gratis att använda vilket gör det till en bra ersättare till Microsoft Office och Word om man inte gillar dem. OpenOffice är ett bra program om man är studerande eller har ett intresse av att skriva.

Bild: https://www.blender.org/manual/_images/getting-started_intro_bigbuckbunny.jpg

Blogger

Blogger är, som namnet antyder, en webbsida där man kan skapa sin egna blogg efter eget intresse. Webbsidan ägs av Google och är gratis att använda. Sida har färdiga mallar som man kan använda och justera om man själv inte vet hur man vill att sida ska se ut. Innehållet kan vara vadsomhelst, allt från ens egna åsikter om en viss händelse, till egna matrecept. 

Bild: https://cdn.colorlib.com/wp/wp-content/uploads/sites/2/goodlife-fast-tech-blog-website-template.jpg

OpenCanvas 6


OpenCanvas är et ritprogram som vid första anblicken liknar PaintTool Sai. Det kostar ungefär lika mycket men de skiljer sig ganska mycket åt. OpenCanvas uppdateras regelbundet och har särskiljande egenskaper som event verktyg som tillåter en att spela in hela teckningsprocessen. Programmet är också kompatibelt med Photoshop så man kan fortsätta sitt arbeta i det andra programmet utan att lagerna förändras. Det är värt att notera att programmet är endast till för datorer med Windows operativsystem. Den har också en prövotid på 120 dagar, alltså ca 4 månader.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar